Valgprogram kommunalvalg 2021

STEM ODDER RØDT OG GRØNT

Vi drømmer om et mere solidarisk, økologisk, klimavenligt og demokratisk sted at bo og leve! Et rummeligt sted med plads til alle, hvor vi lytter mere til hinanden, hvor vi passer bedre på hinanden og på den kommune der omgiver os. 

Enhedslisten gør en forskel i Odder kommune. Vi tager initiativ og handler. Vi siger ja til samarbejde og forhandling, men vi holder fast i vores grundholdninger og principper. 

Vi vil sammen med andre progressive kræfter bryde den borgerlige stilstand. Vi skal sikre rent vand og vi skal have mere natur og skovrejsning, også selvom jordejerne ikke synes de kan tjene nok på det. Vi skal aktivt handle for at omsætte FN’s verdensmål lokalt.


Vi vil forpligte os fortsat på en aktivistisk, kritisk og konstruktiv indsats i byrådet, hvor vi vil knokle for mere indflydelse. Vi vil kæmpe for at Odder bliver mere rødt og grønt, men vi kan kun skabe forandringerne i fællesskab. 


Økologi, vilde grøftekanter og rent vand

I Odder kommune er naturen presset. På Danmarks naturfredningsforenings naturkapitalindex, er Odder placeret som nummer 82 ud af 98 kommuner. Det er ikke godt nok. At bruge penge på at bevare, beskytte og forbedre naturen er en investering i fremtiden. 

Enhedslisten Odder ønsker en grøn og levende kommune, med mere natur. En kommune hvor naturen får plads, både fordi den i sig selv har værdi, fordi den har værdi for biodiversitet og klima, men også fordi den har værdi for mennesker. Vi ønsker en kommune med tilgængelige naturområder, som kan bruges rekreativt, med respekt for det naturlige liv der også leves der. 

Også der hvor der bor mennesker skal der være mere grønt og levende. Levende hegn, insektvenlig beplantning, vilde grøftekanter, mindre monokultur – mere grøn mangfoldighed! 

Kommunen skal direkte og indirekte støtte omlægning til økologisk landbrug. Direkte ved at give økonomisk støtte, og indirekte ved at stille krav om, at kommunale institutioner skal købe økologisk, når det er muligt. Dette er vigtigt, for at modarbejde biodiversitetskrisen, da økologisk landbrug giver mulighed for mere biodiversitet. 

Vi vil arbejde for en kommune, hvor der er rig mulighed for at opleve rigtig natur. Natur der har plads til biodiversitet og mennesker. Det er ikke der vi er i dag, der skal arbejdes på at øge andelen af natur og andelen af økologisk landbrug hvis det skal lykkes.

Vi vil have mere vild skov i Odder. Det er i sig selv vildt, at det ikke er lykkedes at plante skov i Boulstrup, hvor det i 2013 blev besluttet at rejse 110 ha skov. Der er på otte år ikke erhvervet én hektar jord til skov.  I Odder kommunes biodiversitetsplan er det målet at plante ½-1 mio. træer inden for de kommende 10 år. Det er vi enige i – og der skal handling til.

Vi har brug for en plan, der forbinder de skove vi har i kommunen, således at der skabes korridorer dyrene kan sprede sig gennem. Dette er et nødvendigt tiltag for at sikre biodiversitet. Dyr skal kunne finde de habitater de kan leve i, og det er svært, når habitaterne er adskilt af hektar efter hektar af kornørken.

I Odder kommune er der 71,7 km kystlinie, mange fine steder med åer og vandløb og ikke mindst særligt sårbare områder med grundvand. Alt det vand skal vi tage ansvar for og værne om. Det kan være ved særlig beskyttelse af vores kystlinjer, ved at genskabe åernes naturlige forløb og ved at arbejde med skovrejsning på sårbare grundvandsområder. 

Sammen om at redde klimaet – klimahandling NU

Odder kommune skal tage ansvar for og  bidrage  målrettet til at få reduceret udledningen af CO2. Vi kan ikke bruge tid på at vente på konsulenter og analyser – vi skal handle på al den gode viden vi har nu! 

Vi skal arbejde for grønnere transport. Det kræver gode cykelstier, stærk kollektiv trafik og at det bliver attraktivt at vælge el-bil. Ligeledes ønsker vi mulighed for at kommunen tilbyder låne-elcykler, både med og uden lad. Når vi laver gangstier og cykelstier, gør vi samtidig skove, vore fantastiske kyster og grønne oaser endnu mere tilgængelige. 

Vi skal have rene varmekilder – det skal være nemt og attraktivt at skrotte det gamle oliefyr. Her skal Odder kommune stille rådgivning til rådighed. 

Fremtidens energiformer er grønne – f.eks. vind og sol. Odder kommune skal gå foran og arbejde målrettet på projekter der fremmer grøn energi – med respekt for de mennesker der bor i kommunen. 

Vi vil i enhedslisten arbejde for et lokalt klimating i Odder, hvor borgere skal hjælpe med at finde de lavthængende og effektive klimatiltag. Det kan eksempelvis være samarbejde med landbruget at finde jord, som kan tages ud af drift, finde måder at gøre færdslen grønnere på, finde måder at gøre det offentlige grønnere i Odder, osv. 

Hvis vi skal gøre en forskel – hvis der reelt skal handling til, så kræver det sammenhold. Det er ikke kun et kommunalt ansvar – alle der bor i Odder kommune skal være med. Odder kommune skal gå forrest for at skabe denne kulturændring og få alle borgere med – vi har brug for klimahandling nu! 


Bevar stilheden og den klare stjernehimmel – Nej tak til Motorvej tværs gennem Odder  

Naturen, stjernehimmel og mørke, stilhed, dyreliv og biodiversitet, byer vi kan lide at bo i og hvor vi føler os hjemme, alt dette kan man ikke sætte en pris på. Og alt dette er på spil, hvis der kommer en motorvej igennem Odder kommune – og en bro over Kattegat. 

I Enhedslisten vil vi ikke forvandle Odder til Danmarks største motorvejsudfletning. Enhedslisten Odder vil bruge alle de kanaler vi har til at kæmpe imod at dette bliver til virkelighed. 

Enhedslisten er lokalt og i folketinget modstander af Kattegatforbindelsen. Odder får ingen fordele og alle ulemper med 4-sporet motorvej og togforbindelse, der skærer sig tværs gennem Odder kombineret med en motortrafikvej til Horsens. 

I anlægsfasen vil blive udledt omkring fire mio. tons CO2, og at udledning i den størrelse aldrig vil kunne indhentes, selvom transporten bliver CO2-neutral.

Tusindvis af mennesker vil blive udsat for støj fra motorvejen, stærkest i de kystnære områder, fordi støj bevæger sig mere frit over vand, men også i en korridor på fem-seks km, hvor motorvejen går over land. Støj er sundhedsskadeligt.

Naturen og levesteder for mange dyr og planter vil lide alvorlig skade de steder, hvor motorvejen pløjer sig gennem landskabet, både ved Kalundborg, på Samsø og i Odder. Byggeriet vil gå gennem 3 Natura 2000 områder.

Det vil samtidig skævvride Danmark med øget centralisering omkring Aarhus og København. 

Det vil blive Danmarks hidtil største og dyreste byggeri og verdens længste havbro med sine 2 forbindelser på hver ca. 20 km2 over havet. Det anslås, at broen med togbane vil koste op mod 136 milliarder kr. (inden budgetoverskridelserne). Forskning viser, at megaprojekter 9 ud af 10 gange bliver dyrere, samtidig med det bliver forsinket.

Alt sammen for at vinde 33 minutter på Aarhus-København i forhold til overfart med Molslinjen. Vi vil beholde den klare stjernehimmel og stilheden. Det er fremtidens luksus.

For en mangfoldig kommune

Der bor 23.000 mennesker i Odder kommune. Vi er ikke en homogen masse – vi er 23.000 individer, med helt forskellige forudsætninger, værdier og drømme. Odder kommune skal afspejle dette – vi ønsker en inkluderende og mangfoldig kommune. 

Enhedslisten Odder vil arbejde for at Odder kommune udarbejder en mangfoldighedspolitik, hvor det fremgår hvordan man arbejder med at skabe rammerne for at der kan være plads til alle – uanset hudfarve, køn, religion, økonomi eller uddannelse, handicap eller andre forudsætninger i livet. 

Her skal være godt at bo for alle

Vi ønsker udvikling af hele Odder kommune. Både Odder og oplandsbyerne skal være attraktive tilflytningsområder med en variation af leje- og ejerboliger. Vi ser gerne udvikling af fællesprojektet i samarbejde med aktive borgergrupper. 

Vi ønsker styrkede demokratisk valgte lokalråd med borgerbudgetter i hele Odder kommune – også i Odder. 

Vi vil nedsætte et oplandsudvalg/landsdistriktsudvalg på linje med de øvrige politiske udvalg med sigte på at skabe et styrket samarbejde mellem kommunalbestyrelsen, lokalrådene og borgergrupperne.  

Vi ønsker at fortsætte med Tunø-udvalget, der skal skabe gode rammer for øens udvikling. Vi arbejder for, at der skabes 10 leje-familieboliger (i stil med øens øvrige huse), opgradering af skole og dagtilbud og bedre fartplan og elektrificering af færgen. 

Vi arbejder for at udsatte borgere og personer med handicap i højere grad bliver en del af fællesskabet. Udsatte og personer med handicap skal have ret til et passende job, og Jobcentret skal i langt højere grad arbejde for at finde jobs på normale vilkår og som job med løntilskud. 

Vi vil sikre at Odder kommune i praksis lever op til FN’s handicapkonvention.

Vi vil være med til at bryde uligheden i sundhed. Der skal være styrkede tilbud om årlige sundhedsundersøgelser for udsatte borgere og personer med handicap og øget fokus på sund kost og sjov motion.

Vi vil have styrket den opsøgende sociale indsats i forhold til personer, der er ensomme og har svært ved livet.  

Vi vil styrke arbejde for inklusion ved styrke de frivillige organisationer. Der skal samtidig være et større samarbejde med de kommunale tilbud og partnerskaber om inkluderende tilbud.

Vi vil styrke forbindelserne på tværs af generationerne ved at inddrage flere ældre og deres kompetencer og livserfaringer i foreningsarbejdet og tilknytning til børnehaver og skoler på aftalte vilkår.

Det skal være attraktiv for ældre at engagere sig i samfundet politisk, i foreningerne og i ældreorganisationerne (besøgsvenner, spisevenner osv.)

Der må ikke være økonomiske barrierer for at lavindkomst familier og ældre kan være med i foreninger ol. Derfor ønsker vi dels hævet det beløb som fritidspas dækker og dels indføre et fritidspas for ældre med lav indkomst. Samtidig skal foreningerne, herunder idrætsforeningerne, have særligt tilskud for aktiviteter for ældre. 

Vi ønsker styrket tilbud til ældre med henblik på at øge livskvaliteten og selvbestemmelsen. Det kan ske gennem udvikling og udbredelse af velfærdsteknologien, tilbud om rengøring for ældre hver anden uge, klippekortsordningen skal udvikles med flere ydelser og der skal være mere hjemmelavet mad på plejecentrene,

Vi byder flygtninge og indvandrere velkomne til Odder kommune. De skal hjælpes til at blive en del af fællesskaberne med gode hjem, uddannelse og jobs og aktiv deltagelse i foreningslivet, så de hurtigt bliver selvforsørgende og får et godt liv.


Aktivt og trygt børne- og ungdomsliv

Der er stigende børnetal i Odder kommune – det er godt! Mange børnefamilier vælger at det er lige netop her de vil slå sig ned. 

Børn skal sikres et sundt og trygt miljø med plads til udfoldelse og kreativ leg både i dagtilbuddene og i deres eget miljø. Vore byer skal indrettes, så vi understøtter leg, samvær og fysisk aktivitet. Samtidig skal børnefamilierne sikres bedre vilkår for at få overskud til familien, børnene og engagement i fællesskabet.

Vore dagtilbud skal være med et højt kvalificeret pædagogisk indhold. Der skal være fokus på, at børnene skal have lige muligheder uanset baggrund.

Vi vil sikre udbygning af dagtilbuddene i takt med befolkningstilvæksten, Vi skal samtidig sikre reelle forbedringer i normeringerne på dagtilbuddene svarende til BUPL’s minimumsstandarder og gode faglige kompetencer hos pædagogerne, der skal udgøre 80% af de ansatte.

Vi arbejder for at alle børn i daginstitutionerne kan tilbydes sund og god økologisk mad. 

Den tidlige barndom er særlig vigtig. Vi vil sikre, at sundhedsplejerskerne skal have fortsat mulighed for at tage på hjemmebesøg allerede inden den forventede fødsel. Vi ønsker samtidig forældreskabsudviklende kurser for førstegangsforældre i stil med familieiværksætterne.

Vi ønsker udviklende og inspirerende skoler. 

Skolen skal være rummelig og give gode muligheder for at børnene trives og udvikler sig. Samtidig skal skolen være bevidst om sine begrænsninger. Børn med særlige behov skal have let adgang til særligt tilrettelagt undervisning. 

Et motiveret og dygtigt personale er afgørende for kvaliteten. Derfor skal der satses på kompetenceudvikling og gode normeringer i form af færre børn i klasserne, klassedeling og flere timer med to lærere/pædagoger. Det giver samtidig bedre rummelighed, trivsel og læring.

Der skal også afsættes ressourcer til lejrskole, udflugter og temaundervisning og andre aktiviteter, der styrker læring, fællesskab og trivsel.

Det kræver samtidig decentralisering, hvor skolerne får økonomisk og faglige råderum til at udvikle tilbuddene.

Vi ønsker at opretholde de nuværende skoler i oplandsbyerne. 

Vi ønsker samtidig elevernes medbestemmelse sikret i et udbygget samarbejde mellem elever, lærer og forældre.

I fritiden skal børn og unge kunne vælge en vifte af fritidstilbud i høj kvalitet uanset adresse, forældrenes pengepung eller handicap. Der skal være flere åbne klubaftner i ungdomsskolen og flere forskellige aktiviteter.

Vi arbejder for at der kan skabes et brugerstyret ungdomshus med en vis voksentilknytning.

Det er vigtigt, at de unge kommer godt i gang med uddannelse eller arbejder. Her kan erhvervspraktikker og virksomhedsbesøg være inspirerende. Her kan fritidsjob til unge også være en del af det forebyggende arbejde.

Der skal systematisk arbejdes med at fremme de unges indflydelse på både egne forhold og på udviklingen i Odder generelt.

Vi vil investere i børns og unges og deres familiers velfærd og trivsel.

Aktive og levende byer på landet

Odder kommune er meget mere end bare Odder by. Om man bor på Alrø, i Fillerup, i Saksild eller i Hou, skal man føle sig som en ligeværdig, medbestemmende og værdsat borger i Odder kommune. 

Det kræver en fortsat styrkelse af lokalrådene og deres mulighed for indflydelse. Lokalrådene spiller en vigtig rolle, men de kan fint byde ind på flere områder og få flere muligheder end der er i dag. 

Der skal prioriteres stærke lokale fællesskaber, ordentlig offentlig transport og at byer og områder fremstår attraktive og tiltalende. 


Kultur, fritids- og friluftsliv og fællesskab

Kultur er med til at skabe et samfund og må aldrig negligeres. Kulturen skaber sammenhænge, fællesskab og forståelse. Kulturen skaber liv, nærvær og horisont. Odder kommune skal have et levende og tilgængeligt kulturliv, som kan rumme både små og store, land og by, nyt og gammelt. 

Ligeledes er det aktive fritidsliv afgørende – både for trivsel, folkesundhed og fællesskab og Odder kommune skal understøtte de mange gode tilbud til alle aldre i alle dele af kommunen. 

Både kulturlivet og idræts- og fritidslivet kræver frivillighed. Vi vil understøtte en stærk frivillighedskultur i Odder kommune, hvor man aldrig står alene, men kan få hjælp og vejledning – både for enkeltpersoner og foreninger. 

Vi ønsker at lave udviklingsplaner sammen med interesserede idrætsforeninger med henblik på at skabe bedre rammevilkår både vedr. drift og faciliteter. 

Vi ønsker at understøtte foreningslivet i forbindelse med ansøgninger til fonde og puljer. 

Vi ønsker at arbejde for at give Odder en styrket identitet med mere kunst i det offentlige rum, ligesom vi ønsker at afsætte 1.5 % af byggesummen på kommunale byggerier til kunst (svarende til den statslige model). 

Vi ønsker at udvikle en bred kulturvifte med særlig fokus på tilgængeligt kultur rettet til børn og børnefamilier

Investér så det sker

En stærk og visionær økonomisk styring giver frihed til at realisere vore drømme for udviklingen af Odder kommune. Odder kommune har et meget stort potentiale for at blive børnefamiliernes foretrukne kommune i det østjyske vækstområde. Det giver samtidig flere kommunale indtægter til at udvikle børnefamiliernes kommune.

Vi vil derfor investere i opkøb af jord og attraktive udstykninger. Kommunens udvikling skal ikke overlades til private investorer. Det kræver, at kommunen låner for at fremme udviklingen. Det står vi gerne på mål for. 

Odder er en del af det østjyske arbejdsmarked. Vi er ikke nok i os selv. Samtidig er det vigtigt at skabe gode rammer for udvikling af fremtidens erhvervs- og handelsliv i Odder kommune. Det betyder, at kommunen skal understøtte med hurtig og god service. 

Det er vigtigt at vi har fuld beskæftigelse – også for de på kanten af arbejdsmarkedet. Her skal Jobcentret ændres fra kontrolorgan over for jobsøgende til i langt højere grad at styrke de jobsøgendes kvalifikationer og skabe nye jobs i samarbejde med virksomhederne. Det stiller også krav til virksomhederne.

Alle unge på erhvervsuddannelserne skal sikres lære- og praktikpladser. De private og offentlige virksomheder skal være mere rummelige, så alle med nedsat arbejdsevne kan få et passende og tilfredsstillende job med løntilskud. Det kræver at borgernes erfaringer inddrages i udviklingen af jobcentret.

Vi vil skabe attraktive byer i Odder kommune. Det gælder Odder med folkeparken, klimaboulevarden, grøn omstilling af byen med nye åndehuller og et folkeligt torv. Det gælder oplandsbyerne med udviklingsplaner sammen med lokalrådene og borgerinddragelse. Der skal laves et særligt politisk oplandsudvalg med ansvar for at udvikling af fremtidens oplandsbyer.

Vi skal løbende udvikle den offentlige service ved anvendelse af ny informations- og velfærdsteknologi med sigte på at borgerne får større selvstændighed og bedre service.